USA dali na rozvoj demokracie na Ukrajine päť miliárd dolárov

22.04.2014 Celý región

Kyjev 22. apríla (TASR) - Spojené štáty investovali do rozvoja demokracie na Ukrajine päť miliárd dolárov. Uviedla to v pondelok v rozhovore pre televíznu stanicu CNN námestníčka šéfa americkej diplomacie pre európske záležitosti Victoria Nulandová.

USA posielali finančné prostriedky Ukrajine od roku 1991, keď sa po rozpade Sovietskeho zväzu opäť stala nezávislým štátom. "Tieto peniaze boli vynaložené na podporu úsilia ukrajinského ľudu, túžiaceho po silnej demokratickej vláde, ktorá zastupuje jeho záujmy," povedala Nulandová.

Diplomatka však poznamenala: "Samozrejme, neminuli sme peniaze na podporu Majdanu. To bolo spontánne hnutie, ktoré sa výrazne odlišuje od toho, čo robí v súčasnosti Rusko na východe Ukrajiny."

Poslanec ruskej Štátnej dumy Viačeslav Nikonov už minulý týždeň kritizoval americkú finančnú pomoc pre Ukrajinu a označil to za podnecovanie nepokojov. "Victoria Nulandová hovorila o asi piatich miliardách dolárov vynaložených na podporu demokracie na Ukrajine, čo býva často iný výraz pre zmenu režimu," povedal Nikonov pre CNN.
 

Vyberte región